Digitaal leren
Digitalisering van het onderwijs
Op ons IKC is voor alle kinderen van groep 5 t/m 8 een Chromebook beschikbaar. Dit apparaat wordt ingezet om via de leeromgeving van Snappet de lesstof digitaal te verwerken. Het grote voordeel van Snappet is het adaptieve karakter. Dat houdt in dat het programma tijdens het werken voortdurend berekent wat het niveau van de leerling is. De resterende opgaven worden hierop aanpast. Iedere kind werkt hierdoor volledig op zijn/haar eigen niveau. De leerkracht heeft tijdens de les al een duidelijk overzicht over de resultaten en kan hierdoor sneller en gerichter hulp bieden. Uiteraard wordt de instructie nog steeds aangeboden door de leerkracht. We zien een enorme betrokkenheid en taakgerichtheid bij onze kinderen. Daarnaast worden de Chromebooks ingezet voor het aanleren van een aantal 21e -eeuwse vaardigheden (21st Century Skills), zoals digitale vaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid. De leerlingen hebben toegang tot hun eigen opslagruimte en diverse apps en leren te werken in de ‘cloud’. Ook in groep 1 t/m 4 wordt gebruik gemaakt van Chromebooks. De leerlingen oefenen één tot enkele korte momenten per week met de educatieve software van lesmethodes die in de groepen worden gebruikt.
Digitale schoolborden
Al onze groepen beschikken over een groot touchscreen, een digibord. Deze worden ingezet om de instructies en lessen op een aantrekkelijke, interactieve manier te ondersteunen met websites, software, filmpjes, muziekfragmenten, interactieve teksten, presentaties enz. Het is ook mogelijk om instructies die op het bord zijn gemaakt, op te slaan en later weer op te roepen. Genoeg interessante mogelijkheden en toepassingen voor in de klas!
Veilig internet en mediawijsheid
We vinden het erg belangrijk om bewustwording bij onze leerlingen te creëren. Het op een veilige, verantwoorde manier omgaan met internet is een onderdeel van de 21st Century Skills. We willen kinderen de vaardigheden leren die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving. Hoe kun je informatie vinden en verwerken? Wat zijn sociale media en hoe kun je er veilig mee omgaan? Hoe worden media gebruikt en welke invloed hebben ze?
In alle groepen wordt aandacht besteed aan mediawijsheid en veilig internetgebruik. Dit houdt o.a. in dat er met de kinderen duidelijke afspraken worden gemaakt over het gebruik van internet waarbij er ook gesproken wordt over waarom deze afspraken belangrijk zijn. De afspraken worden ieder jaar aan het begin van het nieuwe schooljaar met de kinderen besproken.